piątek, 20 lutego 2015

Pierś z kurczaka w panierce z jogurtu greckiego


Przygotowanie tego mięsa jest mało skomplikowane.
Uwierzcie mi jednak na słowo, że warte byłoby dużo większego poświęcenia.
Jogurt grecki dodaje kurczakowi pysznego akcentu.
Jeśli nadal nie jesteście przekonani, musicie spróbować.

Potrzebujesz:

Dużą, podwójną pierś z kurczaka
sól
pieprz
duże opakowanie jogurtu greckiego
1 jajo
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka zmielonego chili
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 
mąka


WYKONANIE:

1. Z piersi wykrawamy kotlety. Delikatnie, najlepiej przez folię, rozbijamy je. Przyprawiamy soląi pieprzem z obu stron.
2. Jogurt roztrzepujemy z jajkiem, wsypujemy wszystkie papryki. Mieszamy.
3. Kurczaka wkładamy do jogurtowej marynaty i odstawiamy na minimum godzinę (ale proponuję zrobić to rano i odstawić na 4 godziny).
5. Mięso wyjmujemy z lodówki na mniej więcej pół godziny przed pieczeniem. Panierujemy w mące. Smażymy.





 

Już jutro przepis na widoczne na zdjęciu ziemniaczki z piekarnika.
Nie mają sobie równych, obiecuję!!!

Smacznego! 
Pani M.

20 komentarzy:

  1. Od dawna nie widziałam nic pyszniejszego <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie:) Czy panierka nie jest za bardzo ostra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od upodobań ;) ale jogurt bardzo wycisza te ostrość.

      Usuń
  3. Świetny pomysł. Z chęcią wykorzystam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Panierka wygląda ciekawie :)
    Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na inną panierkę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam jogurt grecki.

    OdpowiedzUsuń
  7. no to czekam na ziemniaczki i jutro robię niedzielny obiad! :)
    nigdy wcześniej nie widziałam takiej panierki! :)
    :******

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowało i ze punkcie ostre panierki.moja mama chili zastępuje druga łyżeczka ostrej papryki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam... smakowało wszystkim! Było wspaniałe soczyste i pyszne mięsko:)

      Usuń
    2. To największy komplement!!!

      Usuń
  9. Zrobiłam. Pycha!
    Początkowo wydawało mi się, że panierka będzie bardzo ostra, ale tak jak napisałaś, jogurt ostrość doskonale tłumi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo! Taki komentarz to dla mnie ogromna nagroda!!!

      Usuń
  10. Bardzo dobre danie ,kurczak na wiele sposobow, strzal w dziesiatke . Ziemniaczki rewelacja, warto wykonac.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe inspiracje i super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.