sobota, 28 lutego 2015

Domowa czekolada z mleka w proszku.


Pamiętam kiedy pierwszy raz poczułam smak domowej czekolady mojej mamy...
Jeszcze ciepła masa znikała w mojej buzi bardzo szybko.
Za każdym razem skrobałyśmy z siostrą miskę aż zaczynała złowrogo skrzypieć.
Dziś to ja robię czekoladę, ale przepis, który Wam dzisiaj pokazuję nie jest tym, który znam z dzieciństwa.
Ten jest szybszy, dużo szybszy. I ma zupełnie inny smak.
Dostałam go od mojej kuzynki Uli.
Kilka dni temu miałam ogromną ochotę na coś takiego, a mojej nie chciało mi się robić (CUKIER I MLEKO GOTUJE SIĘ AŻ 20 MINUT I TRZEBA MIESZAĆ..).
Przy okazji przypominam inny przepis z mlekiem w proszku TUTAJ.


POTRZEBUJESZ:

1 palma
1 szkl cukru
2 łyżki wody 
2 łyżki kakao
1 i 3/4 szkl przesianego mleka w proszku

WYKONANIE:

1. Palmę, wodę i cukier rozpuścić.
2. Mleko i kakao przesiać i połączyć z resztą, doprowadzając do wrzenia.
3. Ciepłą masę przelać do naczynia i wystudzić w lodówce.






Smacznego!
Pani M.





22 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie ! Robię podobny blok czekoladowy tylko dodaję masło, herbatniki i bakalie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Eh wspomnienia jakie one czasem smakowite. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo Ci kochana dziękuje za przypomnienie tego cudownego smaku z lat dziecińtwa, oj wieki nie robiłam takiej czekolady. Moja mama jak byłyśmy dziećmi robiła ją co niedzielę. Pamiętam jaka była pyszna. Rozejrzę się za mlekiem w proszku i taką zrobię :-) pyszności. Nawet mam przepis w cudownym i magicznym zeszycie mojej mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie domowe słodycze. Wygląda idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieciństwo się kłania :D Nasza babcia jest mistrzynią w tej czekoladzie. Robiła ją z różnymi dodatkami i często z zaskoczenia :) Teraz twierdzi, że nie ma już tak dobrego mleka w proszku jak kiedyś. Czasem jednak można dostać to w niebieskim opakowaniu, które w tamtych czasach było takie popularne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domową czekoladę ,ciepłą najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam mam pytanie: 1 i 3/4 szklanki mleka czy opakowania? wygląda przepysznie i chciałabym zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanki mleka! Dziękuję za skrupulatność! Już poprawiam!

      Usuń
  9. Kochana pyszna czekolada,ale ja bym chętnie powtórzyła tą z dzieciństwa-czekam z niecierpliwością na przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję, że powtórzę tamten przepis ;)

      Usuń
  10. Wspaniały rarytas w PRL-u!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna czekolada. Domowa. też się taką zajadaliśmy. Ale po przepisie ani śladu. Dzięki, że zamieściłaś ten przepis. Koniecznie musze ten deser zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tylko kubek kawki z mleczkiem i handra minie smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach! Również pamiętam ten przysmak, moja mama często go robiła jak byłem mały :D

    OdpowiedzUsuń
  14. 1 palma czyli ile gramów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się zastanawiam.
      @Pani M., czy to 250g????

      Usuń
  15. W moim domu mówiło się na to blok czekoladowy. Jak byłam mała moja mama robiła taki z dodatkiem pokruszonych herbatników i orzechów włoskich, ciepłą masę wkładała do małej blaszki i też przestudzoną chłodziła w lodówce. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach, tłuszcz się kompletnie oddzielił od tłuszczu i całość wyglądała jak brązowa rzecz z pewnego przybytku...

    OdpowiedzUsuń
  17. Tfu...! Nie tłuszcz od tluszczu, tylko tłuszcz od reszty masy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.