Pamiętam kiedy pierwszy raz poczułam smak domowej czekolady mojej mamy...
Jeszcze ciepła masa znikała w mojej buzi bardzo szybko.
Za każdym razem skrobałyśmy z siostrą miskę aż zaczynała złowrogo skrzypieć.
Dziś to ja robię czekoladę, ale przepis, który Wam dzisiaj pokazuję nie jest tym, który znam z dzieciństwa.
Ten jest szybszy, dużo szybszy. I ma zupełnie inny smak.
Dostałam go od mojej kuzynki Uli.
Kilka dni temu miałam ogromną ochotę na coś takiego, a mojej nie chciało mi się robić (CUKIER I MLEKO GOTUJE SIĘ AŻ 20 MINUT I TRZEBA MIESZAĆ..).
Przy okazji przypominam inny przepis z mlekiem w proszku TUTAJ.
POTRZEBUJESZ:
1 palma
1 szkl cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 i 3/4 szkl przesianego mleka w proszku
WYKONANIE:
1. Palmę, wodę i cukier rozpuścić.
2. Mleko i kakao przesiać i połączyć z resztą, doprowadzając do wrzenia.
3. Ciepłą masę przelać do naczynia i wystudzić w lodówce.
Smacznego!
Pani M.
Wygląda bardzo smacznie ! Robię podobny blok czekoladowy tylko dodaję masło, herbatniki i bakalie.
OdpowiedzUsuńEh wspomnienia jakie one czasem smakowite. :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci kochana dziękuje za przypomnienie tego cudownego smaku z lat dziecińtwa, oj wieki nie robiłam takiej czekolady. Moja mama jak byłyśmy dziećmi robiła ją co niedzielę. Pamiętam jaka była pyszna. Rozejrzę się za mlekiem w proszku i taką zrobię :-) pyszności. Nawet mam przepis w cudownym i magicznym zeszycie mojej mamy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę.
UsuńJak ja lubię takie domowe słodycze. Wygląda idealnie.
OdpowiedzUsuńDzieciństwo się kłania :D Nasza babcia jest mistrzynią w tej czekoladzie. Robiła ją z różnymi dodatkami i często z zaskoczenia :) Teraz twierdzi, że nie ma już tak dobrego mleka w proszku jak kiedyś. Czasem jednak można dostać to w niebieskim opakowaniu, które w tamtych czasach było takie popularne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową czekoladę ,ciepłą najbardziej.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie: 1 i 3/4 szklanki mleka czy opakowania? wygląda przepysznie i chciałabym zrobić:)
OdpowiedzUsuńSzklanki mleka! Dziękuję za skrupulatność! Już poprawiam!
UsuńSmak dzieciństwa ��zamiast palmy dałam masło i trochę bakalii... Pycha��
UsuńKochana pyszna czekolada,ale ja bym chętnie powtórzyła tą z dzieciństwa-czekam z niecierpliwością na przepis:)
OdpowiedzUsuńObiecuję, że powtórzę tamten przepis ;)
UsuńWspaniały rarytas w PRL-u!
OdpowiedzUsuńŚwietna czekolada. Domowa. też się taką zajadaliśmy. Ale po przepisie ani śladu. Dzięki, że zamieściłaś ten przepis. Koniecznie musze ten deser zrobić :)
OdpowiedzUsuńTylko kubek kawki z mleczkiem i handra minie smakowite.
OdpowiedzUsuńAch! Również pamiętam ten przysmak, moja mama często go robiła jak byłem mały :D
OdpowiedzUsuń1 palma czyli ile gramów?
OdpowiedzUsuńTeż się zastanawiam.
Usuń@Pani M., czy to 250g????
W moim domu mówiło się na to blok czekoladowy. Jak byłam mała moja mama robiła taki z dodatkiem pokruszonych herbatników i orzechów włoskich, ciepłą masę wkładała do małej blaszki i też przestudzoną chłodziła w lodówce. Pychota :)
OdpowiedzUsuńAch, tłuszcz się kompletnie oddzielił od tłuszczu i całość wyglądała jak brązowa rzecz z pewnego przybytku...
OdpowiedzUsuńTfu...! Nie tłuszcz od tluszczu, tylko tłuszcz od reszty masy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa. Od jakiegoś czasu często u nas gości
OdpowiedzUsuńPalma czy inne margaryny to olej palmowy!masło będzie chyba lepsze
OdpowiedzUsuńA czy tak czekolada jest stała czy lepka?
OdpowiedzUsuńPrzepis super i na pewno go wypróbuję. Aktualnie jednak zepsuł mi się blender i musze kupić nowy. Może podpowiecie mi, który z tych https://duka.com/pl/agd/blendery będzie najlepszym wyborem do domowych prac kuchennych?
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńMożna mleko w proszku dla dzieci ?
OdpowiedzUsuńSwoją drogą ciekawe jak smakuje jak to z proszku pewnie nie najlepiej?
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobilam przepyszne mega dobry fajny smak dzieciom smakuje 😍😍😍
OdpowiedzUsuńDzieci są zachwycone.
OdpowiedzUsuńFit Szef