sobota, 14 marca 2015

Sernik Wielkanocny na bogato



Do Wielkanocy coraz bliżej.
Już zastanawiam się, jakie smakołyki przygotować.
W tym roku jesteśmy sami i dlatego wszystko, co przygotuję, musi być dopasowane do potrzeb każdego z nas.
Sernik to dość bezpieczne ciasto. Prawie każdy je lubi. No, prawie.
Znam taką jedną kuzynkę, która nie może na niego patrzeć ;)

Nazwałam mój sernik Wielkanocnym, ponieważ jest taki "na bogato".
Mało tego, należy go piec w dużej blaszce, bo masy wychodzi naprawdę sporo. W sam raz na święta.
Mam nadzieję, że go wypróbujecie i jestem pewna, że polubicie ;)
Jeśli szukacie przy okazji przepisu na prosty i pyszny MAKOWIEC na Wielkanoc, zapraszam TUTAJ.

POTRZEBUJESZ:

Spód:

3 paczki herbatników Petit Buerry -bardzo drobno rozkruszonych
Ok 100g roztopionego masła

 Masło roztopić i przestudzić.
Połączyć z rozkruszonymi herbatnikami i wyłożyć na blachę.

Masa serowa:

1,2 kg sera białego zmielonego dwukrotnie
cukier waniliowy
1i1/2 szklanki cukru
10 jaj (osobno białka)
3budnie śmietankowe
3 kubki (200ml jeden) śmietany kremówki 30%
Opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie ( te dodatki z pewnością dodadzą sernikowi bardziej odświętny smak ;))

Polewa kakaowa:

125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
4 łyżki dobrego kakao

Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy dokładnie.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao.
Po przestygnięciu nakładamy na ciasto.

WYKONANIE:

1. W osobnych miskach ubijamy białko i śmietanę.
Do miski z białkiem dodajemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy na sztywno.
2. Żółtka rozkręcamy z resztą cukru, dodajemy po trochu sera a następnie dosypujemy budynie i cukier waniliowy. Rozkręcamy.
3. Łyżką mieszamy masę serową z ubitą śmietaną i białkami.
4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( góra-dół) i pieczemy 1,5godziny.
Jeśli macie wrażenie, że Wasz piec  ma problem z dopiekaniem, możecie dodać 5, maksymalnie 10 minut dłużej.






Smacznego!
Pani M.

23 komentarze:

  1. Znam ten przepis, mama często go piekła ;) Jest pyszny, może i ja upiekę go na Święta!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. serniki uwielbiamy i duża blacha to dobre rozwiązanie dla moich łakomczuchów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki, z chęcią spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik zawsze był moja specjalnością. Ostatnio trochę zniechęciłam się długim czasem pieczenia.
    Dlatego obecnie przestawiłam się na coś innego. Na Wielkanoc zrobię jednak wyjątek i przemęczę się:).
    W Twoim przepisie troszkę zastanawia mnie ta śmietana; dla mnie pewien problem stanowi gęstość, a raczej rzadkość masy. I jeszcze ją rozrzedzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana musi być ubita, więc tak bardzo nie rozrzedza masy serowej. Budynie w formie sypkiej i tak wiążą całość. Taki sernik ze śmietaną to mój pierwszy. Byłam ciekawa jak zmieni smak ;) I powiem Ci, że bardzo mi smakował nawet na surowo.

      Usuń
  5. Uwielbiam serniki i bardzo lubię je jeść :-) świetny przepis kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pyszny i puszysty. Ma słabość do serników :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny ,jestem sernikową maniaczką .

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik pasuje idealnie na każde święto! :D A już szczególnie taki!
    Polewa jest cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ubita śmietana i potem do pieczenia? jeszcze nie próbowałam takiego ciasta...
    ale serniki uwielbiam więc na pewno wypróbuję!
    :*****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emko, mnie wlasnie zaintrygowała ta śmietana ubita i postanowiłam upiec ;) Smak ma taki jak z dawnych lat, bez odchudzen i zmniejszonych ilości jajek ;) Czasem można sobie pozwolić na takie cudo.

      Usuń
  10. Moje ulubione ciasto. Wygląda pięknie!!!!! Aż mam chęć sięgnąć po ten kawałek z monitora :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ulubione ciasto mojego męża:)ja też zresztą lubię serniki,najchętniej bez spodu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie przepadam za spodem sernika! A piekłam kiedyś sernik ani Starmach!? On wlasnie jest idealny. Bez spodu i sam ser z małymi dodatkami.

      Usuń
  12. Zachwycający :) Częstuję się kawałkiem, bo uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham serniki, ten wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  14. może kiedyś polubię... :) ten wygląda super, ale moja awersja trwa od lat...wiesz dlaczego hihih :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie mam ochotę na taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  16. WYGLADA SMACZNIE NAPEWNO W SAM RAZ NA WIELKANOC; TALERZYKI DODAJA SMAKU.

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.