piątek, 6 marca 2015

Krem z pomidorków daktylowych z bazylią i papryką chilli



Cudowny aromat tej zupy po prostu Was zachwyci.
A gdy spróbujecie pierwszej łyżki poczujecie słońce.
Niesamowite...
Oczywiście jeśli lubicie pomidory... A lubicie, prawda?
W sezonie letnim pomidory z puszki koniecznie zastąpcie przejrzałymi pomidorami malinowymi.

POTRZEBUJESZ:

500g pomidorków daktylowych, małych
świeża bazylia
czosnek
puszka pomidorów bez skórki (lub 2 spore, bardzo dojrzałe pomidory malinowe)
2cebule
1/4 kostki masła
sól
pieprz
mały kawałek papryki chili ( nie więcej niż 0,5cm)
1/3 szkl śmietany do zup
0,5l bulionu
13 pomidory suszone (opcjonalnie)
  łyżka cukru (opcjonalnie)


WYKONANIE:

1. Pomidorki nacinamy od góry i wkładamy w taką "kieszonkę" listek bazylii lub mały kawałek czosnku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 45 minut w 180 stopniach (zapach jest cudny!!).
2. Na patelni topimy masło. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę pokrojonej drobno papryki chili.
Zalewamy bulionem i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy razem ok 10 min na bardzo wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
3. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy pieczone pomidorki. Blendujemy i doprawiamy do smaku. Dolewamy śmietanę (ilość tak naprawdę według Waszych upodobań smakowych ).







Smacznego! 
Pani M.

12 komentarzy:

  1. Kochana cudowne smaki i aromaty, piękno na talerzu. Uwielbiam pomidorówkę tak bardzo, że mogłabym ją jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam pomidorówka! Krem z pomidorów ;) haha

      Usuń
  2. Pycha! z pieczonych napewno jest swietna

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku myślałyśmy, że jest to zupa z pomidorów i z daktyli xD
    Kto nie lubi pomidorowej?! Zdecydowana większość ją uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już patrząc na zdjęcia widać, że wyszła przepysznie ;)
    Ja podobnie jak Angelika i Monika pomyślałam, że to zupa pomidorowa z daktylami :P

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna zupka, zrobiłaś mi apetytyu

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.