sobota, 7 marca 2015

Kruche ciasteczka waniliowe



Podobne ciastka widziałam kiedyś oglądając Kuchnię+.
Nie pamiętam tylko kiedy i kto prowadził program.
Przepis zapisałam na jakiejś karteczce i wczoraj wpadła mi w ręce.
Moja starsza córeczka chciała upiec ciacha świnki i ciacha serca więc... Upiekłyśmy.
Ciacha są pyszne. Kruche i maślane.
Surowa masa sprawia małe problemy (jest dość krucha), ale gdy podsypiemy ją mąką ładnie się rozwałkuje. Z wykrawaniem natomiast nie ma najmniejszych kłopotów.
Ach, zapomniałabym jeszcze o jednym. W całym domu przepięknie pachnie wanilią.

POTRZEBUJESZ:

380g mąki
125 g drobnego cukru trzcinowego
250g masła
1 żółtko
1łyżka olejku waniliowego
1/3łyżeczki soli

Drobny cukier trzcinowy do posypania.

WYKONANIE:

1. Pamiętajcie by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło rozkręcamy z cukrem. Dodajemy żółtko i olejek.
2. Mąkę i sól przesypujemy przez sitko.
3. Do masy maślanej dosypujemy mąkę i ugniatamy aż powstanie jednolita masa. Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki.
4. Piec nagrzewamy do 180 stopni.
5. Połowę ciasta wyjmujemy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy. Rozwałkowane ciasto posypujemy drobnym cukrem trzcinowym. Wycinamy ulubione kształty. Pieczemy 8-10 minut. Ciastka nie mogą się za bardzo przyrumienić.







Smacznego!
Pani M.

13 komentarzy:

  1. Znam je z dzieciństwa. Piecze je moja mama. Przepyszne.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają. Bardzo lubię piec ciasteczka, to mnie relaksuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piekne ksztalty ja tez upieklam, pycha, bardzo szybkie do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne, smaczne ciasteczka. Chętnie bym pochrupała do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, delikatne ciasteczka, a jak muszą pachnieć,,, :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale urocze świnki! :D Dziś też zajadałyśmy się domowymi kokosowymi ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, na pewno smaczne, poproszę o kilka...

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogłaby mi pani powiedzieć, jakiej mąki użyła? Z góry dziękuję, pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.