wtorek, 30 grudnia 2014

Najprostszy makowiec mojej Mamy :)



Robienie makowca zawsze kojarzyło mi się ze żmudną pracą...
Tak... mielenie maku i te sprawy.
Przepis, który podam można zrobić używając gotowej masy lub maku trzyktornie mielonego.
Polecam oczywiście samodzielnie przygotować nadzienie, ale jeśli nie macie ochoty.. z puszkowym makiem też jest ok (musicie sprawdzić zawartość, bo często w gotowych masach maku jest niewiele...) Gotowi? Zaczynamy!

SKŁADNIKI:

ciasto:
1 małe masło roślinne
1 szkl cukru
4 jaja
1 szkl mąki poznańskiej
1 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
1. Masło roślinne ucieramy, dodajemy powoli jaja, cukier.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy, ucierając stopniowo do masy.
3. miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
4. całość wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (używam klasycznej, prostokątnej)



 masa makowa:
2 szklanki maku (sparzyć na noc)/ mak mielony trzykrotnie, suchy, gotowy
1 kostka palmy
6 jaj
olejek migdałowy
bakalie

WYKONANIE:
1. Jeśli wybraliście mak sypki, mielimy go trzykrotnie, dodajemy 2 łyżeczki oleju i bakalie (jeśli wybraliście mak z puszki nie ma potrzeby dodawania tych składników. Jeżeli natomiast udało Wam się zdobyć mak zmielony, ale czysty bez dodatków, dodajemy bakalie i olejek)
2. Rozkręcić palmę z żółtkami, dodać masę makową.
3.białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą .
4. Masę makową kładziemy na ciasto "kupkami'.
5. Pieczemy 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.






3 komentarze:

  1. Przepis zapisuję do wypróbowania.
    Lubię makowiec, ale pieczenie tego tradycyjnego - zawijanego z ciasta drożdżowego, to bardzo żmudna praca i dlatego tradycyjny makowiec gości u mnie jedynie w Boże Narodzenie.
    Mój sposób na szybki makowiec to: http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2014/06/szybki-makowiec.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Ciasto super!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło super przepis na piątkę Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.