niedziela, 28 grudnia 2014

Krem paprykowo-pomidorowy


To jeden z ulubionych zup-kremów mojego męża.
W sezonie najlepszy będzie ze świeżych pomidorów. Ale teraz, zimą wystarczą dobre jakościowo pomidory z puszki.
Do tego dania zrobiłam kilka ciekawych zdjęć, ale zniknęły...
Zostało jedno, finalne....

SKŁADNIKI:
0,5 l bulionu
Puszka pomidorów lub 5 dojrzałych pomidorów
Słoik papryki konserwowej
1 duża cebula
Ząbek czosnku
olej
1 łyżka masła
sól, pieprz 
śmietanka 18% (opcjonalnie)


WYKONANIE:

1. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i tyle samo oleju .
2. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż się zarumieni.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do cebuli na krótką chwilę.
Wszystko zalewamy bulionem.
Zmniejszamy ogień.
3. Pomidory obieramy ze skórki (najwygodniej sparzyć wrzątkiem :) ) 
Kroimy w ósemki i wrzucamy na patelnię do rozgrzanego bulionu.
 (jeśli używamy pomidorów z puszli po prostu wrzucamy je na patelnię)
4. Do wywaru dorzucamy paprykę konserwową (ok 3/4 słoika).
5. Całość gotujemy ok 8-10 minut.
Przyprawiamy do smaku.
6. Po tym czasie całość przelewamy do garnka i czekamy aż odrobinę przestygnie.
Blendujemy (z dodatkiem śmietany).
MOżemy jeszcze doprawić do smaku.

Smacznego!
Pani M.


3 komentarze:

  1. Spróbuj paprykę konserwową zastąpić świeżą grillowaną-polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agus, bardzo chętnie spróbuje! Ja zazwyczaj paprykę konserwowa dostaje od teściowej, domowa;)

      Usuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.