poniedziałek, 9 lutego 2015

Schab z szynką w ostrym sosie z suszonych pomidorów


Ten przepis trochę czekał.. I wiecie co?
Zastanawiałam się dłuższą chwilę ile ja właściwie trzymałam moje mięsko w piekarniku.
Ale wszystko wiem... 45 minut, termoobieg, pod przykryciem.
Sosu nie widać, bo to taki gęsty sos, który oblepia mięso.
Nadaje mu przy tym bardzo smaczny akcent.
Polecam Wam z całego serca.

A czy ja już kiedyś mówiłam, że kocham mięne roladki?
Nie? No to przyszedł czas.
KOCHAM!
Jeśli Wy nie bardzo, to chyba nie możemy być przyjaciółmi.... 
To taki mój żarcik :)
Mam nadzieję, że jeśli nawet wcześniej za nimi nie przepadaliści, to się zmieni.

Zaczynamy?

Potrzebujesz: (podaję porcję na 6 kotletów schabowych)

6 kotletów schabowych
2 łyżki majonezu (niezbyt duże)
6 plastrów szynki
6 plastrów wyrazistego w smaku sera (ja użyłam królewskiego)
pieprz cayenne
sól

3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
6 pomidorów suszonych (mogą być w zalewie)
1/2 papryczki piri piri
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

WYKONANIE:

1. Kotlety ubijamy i z obu stron przyprószamy pieprzem cayenne i solą.
Jedną stronę bardzo cienko smarujemy majonezem, nakładamy ser a na niego plasterek szynki. 
Zwijamy w rulonik.

2. Przygotowujemy sos.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy kilka minut na małym ogniu, by mąka nie była surowa.
Powoli dodajemy mleko, lekko mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.

3. Pomidory kroimy w kostkę, a papryczkę w malutką kosteczkę. Wrzucamy do sosu i mieszamy.

4. Roladki schabowe układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ciepłym sosem. 
Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, na termoobiegu, pod przykryciem. Ja piekłam 45 minut, ale jeśli będzie taka potrzeba schab może się piec nawet godzinę.
Dobrze będzie jeśli na 10 minut przed końcem pieczenia odkryjecie pokrywkę.






Smacznego!
Pani M. 

16 komentarzy:

  1. Świetnie podane! Wygląda baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne zawiniątka :) Musiało być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ,roladki są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne roladki, ogólnie to jestem fanem wszystkiego co rolowane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pikantne mięsko, to coś dla mnie, mniam:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podane to mięsko, smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne mięsko, pysznie wygląda i bardzo ciekawy przepis. Do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham mięsne roladki! I ostre sosy. Mniam :)
    Pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis. moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju rolady i roladki, pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  10. coś wspaniałego na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale!! Bardzo elegancki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie podane i zapowiada się smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna propozycja. Bardzo apetycznie wygląda :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mięsa nie jem, ale bardzo podoba mi się receptura na sos z suszonych pomidorów i pewnie wykorzystam przepis najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.