Przygotowanie tego mięsa jest mało skomplikowane.
Uwierzcie mi jednak na słowo, że warte byłoby dużo większego poświęcenia.
Jogurt grecki dodaje kurczakowi pysznego akcentu.
Jeśli nadal nie jesteście przekonani, musicie spróbować.
Potrzebujesz:
Dużą, podwójną pierś z kurczaka
sól
pieprz
duże opakowanie jogurtu greckiego
1 jajo
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka zmielonego chili
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
mąka
WYKONANIE:
1. Z piersi wykrawamy kotlety. Delikatnie, najlepiej przez folię, rozbijamy je. Przyprawiamy soląi pieprzem z obu stron.
2. Jogurt roztrzepujemy z jajkiem, wsypujemy wszystkie papryki. Mieszamy.
3. Kurczaka wkładamy do jogurtowej marynaty i odstawiamy na minimum godzinę (ale proponuję zrobić to rano i odstawić na 4 godziny).
5. Mięso wyjmujemy z lodówki na mniej więcej pół godziny przed pieczeniem. Panierujemy w mące. Smażymy.
Już jutro przepis na widoczne na zdjęciu ziemniaczki z piekarnika.
Nie mają sobie równych, obiecuję!!!
Smacznego!
Pani M.
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńOd dawna nie widziałam nic pyszniejszego <3
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:) Czy panierka nie jest za bardzo ostra?
OdpowiedzUsuńW zależności od upodobań ;) ale jogurt bardzo wycisza te ostrość.
UsuńŚwietny pomysł. Z chęcią wykorzystam przepis :-)
OdpowiedzUsuńPanierka wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
Fajny pomysł na inną panierkę, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam jogurt grecki.
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, świetna panierka :)
OdpowiedzUsuńno to czekam na ziemniaczki i jutro robię niedzielny obiad! :)
OdpowiedzUsuńnigdy wcześniej nie widziałam takiej panierki! :)
:******
Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowało i ze punkcie ostre panierki.moja mama chili zastępuje druga łyżeczka ostrej papryki ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam... smakowało wszystkim! Było wspaniałe soczyste i pyszne mięsko:)
UsuńTo największy komplement!!!
UsuńJa też chcę taki obiad:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Pycha!
OdpowiedzUsuńPoczątkowo wydawało mi się, że panierka będzie bardzo ostra, ale tak jak napisałaś, jogurt ostrość doskonale tłumi.
Cieszę się bardzo! Taki komentarz to dla mnie ogromna nagroda!!!
UsuńBardzo dobre danie ,kurczak na wiele sposobow, strzal w dziesiatke . Ziemniaczki rewelacja, warto wykonac.
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje i super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńwygląda to super! fajne pomysły!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń