poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa cebulowa-krem


Zimowe, chłodne dni czasem wymagają rozgrzewających posiłków.
Smak zupy, którą Wam proponuję zachwycił naszą rodzinę kilka lat temu.
Lubimy ją jeść w towarzystwie grzanek z czosnkiem i serem.

Macie ochotę?

Potrzebujesz:

1 kg cebuli
2-3 ząbki czosnku
0,5l bulionu, chociaż może być więcej( najlepiej własnego)
tymianek
sól
pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
śmietana 12% do zup

WYKONANIE:

1. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Możecie to robić dość chaotycznie, ponieważ i tak na końcu wszystko zblendujemy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
3. Gdy cebula zeszkli się odrobinę, dorzucamy pocięty cieniutko czosnek. Chwilę gotujemy,a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy 1ł yżeczkę tymianku.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20minut.
4. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy odrobinę śmietany i blendujemy.






23 komentarze:

  1. dawno nie jadłam, aż sobie apetytu narobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy takiej zupy a jesteśmy bardzo ciekawe smaku :)
    Grzanki też świetnie wyglądają :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie to wygląda,, a ciekawe jak smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo taką lubię, bardzo rozgrzewająca i aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna Ci wyszła :-) uwielbiam zupy kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba koniecznie zrobić, zanim zima sobie pójdzie na dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy, przenigdy nie jadłam cebulowej, ani kremu ani klasycznej zupy. I nawet jakoś nie pomyślałam żeby taką zrobić. W sumie dobry pomysł, ale przypuszczam, że lepiej jej nie jeść w "towarzystwie", chyba że zapach cebulowy został jakoś zniwelowany ;)
    ______________________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, ze nie zionie sie jak po świeżej cebuli. I smak zupy nie jest tak intensywny.

      Usuń
  8. Uwielbiam , szczególnie w takie zimne dni jak teraz

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda, kiedyś o niej sporo słyszałam dobrego, ale nie próbowałam nigdy, najwyższy czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cebulową, często ją robię, bo moja mam to dopiero fanka tej zupy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. cebuli ostatnio jadam dużo... taka zupka to mila odmiana od syropu cebulowego którego ostatnio wypiłam chyba litry :) pysznie wygląda! :) :***

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ zachciało mi się cebulowej po obejrzeniu tak smakowicie wyglądającej zupy! pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadlam ale zdjecie mnie zacheca, wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super wpis gratuluje pomysłowości!

    OdpowiedzUsuń
  16. Extra jest ten wpis! polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.