środa, 11 lutego 2015

Racuszki z ricotty



Pamiętam, gdy jedna z moich łódzkich sąsiadek poczęstowała mnie tymi racuszkami...
Były lekkie, ciepłe i bardzo cytrynowe.
Od razu poprosiłam o przepis. Trochę przeleżał w otchłani kuchennej szuflady, ale dziś był niezmiernie potrzebny.
Moja starsza córeczka rozchorowała się i poprosiła o racuszki.
W lodówce miałam ricottę, a w głowie otworzyła się przegródka z napisem-racuszki z ricotty, sąsiadka, Łódź.
Nie muszę ich reklamować, bo jestem pewna, że będą Wam bardzo smakowały.

Zaczynamy?

POTRZEBUJESZ:

1 szklankę mąki
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
200g ricotty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka (osobno żółtko i białko)
1/4 roztopionego masła
3/4 szklanki mleka (ok160ml)
Sok z połówki cytryny plus starta skórka z tej cytryny
Masło do smażenia


WYKONANIE:

1. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy skórkę. Odcinamy jedną połówkę i ścieramy jej skórkę na małych oczkach tarki. Wyciskamy sok.
2. Miksujemy żółtka, mleko, roztopione masło, ricottę, sok i skórkę z cytryny.
3. Mąkę przesiewamy i dodajemy ją razem z cukrem i proszkiem do pieczenia do masy.
Miksujemy.
4. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem
5. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją masłem. Naleśniki smażymy na złoto.

Rady:
Pamiętajcie by patelnia zawsze była wysmarowana masłem bo racuszki lubią się przypiekać.
Wystarczy nałożyć dużą łyżkę ciasta na jeden placuszek.








Smacznego!
Pani M.

35 komentarzy:

  1. o mniam! do pracy bym takie zabrała:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy się odchudzałam pasjami jadałam placki twarogowe....byłam od nich wprost uzależniona .

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz dawno miałam je robić, ale ciągle zapominam, na pewno wypróbuję po Twoim przypomnieniu:) wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, rozmarzyłam się...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czegoś tu brakuje.... czekolady? xD
    Solo też na pewno smakują świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam odświeżymy owocach ;) ale czekolada tez super!

      Usuń
  6. Pyszności, lubie wszelkiego rodzaju placuszki

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię racuszki, a takie serowe muszą być pyszniutkie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. O cytrynowe, świetny pomysł, dlaczego sama na niego nie wpadłam ;-) To i pomarańczowe pewnie byłyby niezłe...

    OdpowiedzUsuń
  9. To z ricotty można zrobić też placuszki? Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najpierw spróbowałam a potem dowiedziałam sie ze to z ricotty ;)

      Usuń
  10. Moje ulubione placki :-) są pyszne :-) ciekawy dodatek cytrynki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Serek rocotta sprawdza się w wielu przepisach. Nawet takie racuszki smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo je lubię, choć nie dodaję soku z cytryny - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też ostatnio robiłam takie-przepis jest chyba z Nigelli, potwierdzam, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie nie znam źródła przepisu. Ale jeśli to Nigella to już wiem dlaczego mi tak smakują;)

      Usuń
  14. Wyglądają bardzo smakowicie:) Posypała bym je chyba gorzką czekoladą :P Robiłam podobne placki chyba 2 razy w życiu i bardzo mi smakowały, choć mam kilka innych, bardziej ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie racuszki jeszcze przede mną, wyglądają smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochana nie musisz ich reklamowac, bo jestem za Lodzi i znam ich samk !! Takie racuszki uwielbiam i czesto smaze, ale dodatkowo z pokrojonami drobno jabluszkami...jestem z Lodzi i moja mama czesto je piekla, a mojemu mezowi tak bardzo zasmakowaly, ze juz od ponad 30 lat z checia je smazymy... tezaz z kolei rozkochal sie w nich ziec, ktory jest pol Francuzem, pol Niemcem a takze nasze wnuki, wiec jak je smazymy to w blyskawicznym tepmie znikaja z talerzy....
    Twoje tez na pewno wysmienicie smakuja:)

    Pozdrawiam serdecznie:):)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne :) muszę zrobić koniecznie..... może z pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Racuszki uwielbiam. Spróbuję i z ricottą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają bardzo smacznie, z chęcią bym spróbowała, ale nie posiadam żadnego talentu do placków, naleśników czy racuchów :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie racuszki a moje dzieciaki wręcz się domagają żeby im je ciągle smażyć :) Lubie je zawsze czymś posmarować nutella, dżem lub bita śmietana :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo je lubię, są rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Są takie lekkie,lubię je bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  25. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  26. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.