Pyszna pasta z twarogu o intensywnie pomidorowym smaku ze szczyptą pikanterii.
Bardzo dobrze komponuje się z lekko twardawym, chrupiącym chlebem.
Takie smarowidło urozmaici Wasze śniadanie i kolację.
Możecie wzbogacić ją o cebulę czy czosnek, jeśli oczywiście nie wybieracie się do pracy czy na ważne spotkanie.
Potrzebujesz:
150g twarogu białego półtłustego
5 suszonych pomidorów (ja użyłam w zalewie)
świeże listki bazylii (jeśli nie macie, suszona też będzie dobra)
1/2 papryczki chili (oczywiście zostawiam Wam tutaj wolną rękę, musicie sami wiedzieć jaki smak Wam odpowiada)
1 łyżka jogurtu naturalnego/greckiego/śmietany kwaśnej
sól. pieprz (do smaku)
cebula, wyciśnięty czosnek (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki blendujemy ale jeśli wolicie wyczuwać drobinki pomidorów czy papryczki wystarczy wszystko drobno pokroić i wymieszać. Kanapki można przyozdobić listkami bazylii.
Smacznego!
Pani M.
Jakie uczuciowe i efektowne kanapeczki. :)
OdpowiedzUsuńTeż robię taką pastę. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa pasta :)
OdpowiedzUsuńPyszna pasta, doskonała na chlebek :)
OdpowiedzUsuńtaką pastę robi moja mama i choć sama jej nie robię, to bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńApetyczna pasta :)
OdpowiedzUsuńCudowna! Mam na nią ogromną ochotę!!!
OdpowiedzUsuńJuz wiem co zjem jutro na sniadanko, a le nie mam tak pieknego talerza.
OdpowiedzUsuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuń