czwartek, 26 lutego 2015

Pikantna pasta z suszonymi pomidorami, bazylią i papryczką chili


Pyszna pasta z twarogu o intensywnie pomidorowym smaku ze szczyptą pikanterii.
Bardzo dobrze komponuje się z lekko twardawym, chrupiącym chlebem.
Takie smarowidło urozmaici Wasze śniadanie i kolację.
Możecie wzbogacić ją o cebulę czy czosnek, jeśli oczywiście nie wybieracie się do pracy czy na ważne spotkanie.


Potrzebujesz:

150g twarogu białego półtłustego
5 suszonych pomidorów (ja użyłam w zalewie)
świeże listki bazylii (jeśli nie macie, suszona też będzie dobra)
1/2 papryczki chili (oczywiście zostawiam Wam tutaj wolną rękę, musicie sami wiedzieć jaki smak Wam odpowiada)
1 łyżka jogurtu naturalnego/greckiego/śmietany kwaśnej
sól. pieprz (do smaku)

cebula, wyciśnięty czosnek (opcjonalnie)

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki blendujemy ale jeśli wolicie wyczuwać drobinki pomidorów czy papryczki wystarczy wszystko drobno pokroić i wymieszać. Kanapki można przyozdobić listkami bazylii.













Smacznego!
Pani M.

9 komentarzy:

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.