środa, 31 grudnia 2014

Wafle domowe. Przepyszne!


Z racji naszych częstych przeprowadzek, zdarza mi się "przywłaszczyć" wiele różnych, nowych przepisów.
Kiedy mieszkaliśmy w Łodzi,  poznałam pewną starszą panią.
Miała na imię Grażyna.
Poczatkowo wydawała się całkiem sympatyczna, jednak jej stricte moherowe poglądy (ja jestem bezpartyjna, nie opowiadam się za żadną ze stron, ale nawet mnie wyprowadzała z równowagi) i totalny rasizm sprawiły, że nie pałałam do niej zbyt wielką miłością .
Mimo to doskonale pamiętam gdy tuż przed Gwiazdką poczęstowała nas waflami własnej roboty.
Przypomniało mi się dzieciństwo i oczywiście ukochane, niebieskie mleko w proszku.
Od razu poprosiłam o przepis.
A jest ona naprawdę banalny :)

SKŁADNIKI:

1 masło dobrej jakości
2 łyżki kakao
1/5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 niepełna szklanka mleka w proszku
suche wafle

WYKONANIE:
1. W garnku rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao.
2. Powstałą masę studzimy a następnie mieszamy z mlekiem w proszku.
3. Smarujemy pierwszy wafel i nakrywamy, kolejnym, suchym. Czynność powtarzamy.
Nie należy smarować zbyt grubo.
4. Powstały przekładaniec przykrywamy czymś cięzkim np kilkoma książkami i pozostawiamy na ok 2 godziny. Po tym czasie kroimy na małe wafelki i zjadamy z kubkiem mleka :)









5 komentarzy:

  1. Te wafle są mega mega pyszne, jeszcze nie miałam okazji ich przygotowywać, a skąd wiem że są pyszne? Panie kucharki w przedszkolu moich dzieci często robią im je na podwieczorek więc mam okazję posmakować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz mieć rewelacyjne przedszkole, z własną kuchnią :)

      Usuń
  2. Prześlę Ci wirtualny medal,jeśli ta masa jest tą,którą pamiętam z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie jest to wspomnienie z dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.