piątek, 3 kwietnia 2015

Idealna babka wielkanocna



Babka została polukrowana przez moją starszą córkę.
Ten przepis dostałam od mojej cioci Zosi.
Ciocia mieszka w maleńkim domu na wsi.
A wieś wygląda jak z filmów. Stoi tam zaledwie kilka chatek.
Przepis był w jej rodzinie od pokoleń.

Ja nie jestem wielbicielką ciast takich jak babka, ale ta jest inna niż wszystkie.
Jej głównym walorem jest smak i struktura.
To nie typ suchej, zapychającej usta baby.
Jest wilgotna i aromatyczna.
Ciocia robi ją w wersji dwukolorowej, ale u nas wersja cytrynowa :)

POTRZEBUJESZ:

5 jaj osobno białka i żółtka)
1 szkl cukru
1/2 szklanki kartoflanki
1 szkl i 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka octu
olejek cytrynowy

 WYKONANIE:

1. Białka ubijamy, dodajemy cukier a później po jednym żółtku.
2. Mieszamy sypkie produkty.
3. Naprzemiennie dodajemy do masy połączone mąki i olej.
4. Dolewamy olejku i łyżkę octu.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut


Smacznego!
Pani M.


7 komentarzy:

  1. Super ta babeczka :-) chciałabym życzyć Ci i całej rodzince wspaniałych Świąt :-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna baba :D Zielone jajeczka super się na niej prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również życzymy Wesołych Świąt i szczęśliwych chwil z rodziną :)

      Usuń
  3. Palce lizać:)wesołych i miłych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych życzę całej Waszej Rodzince.
    A babka, jak na idealną babkę wielkanocną przystało, wyszła idealnie.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś na pewno nauczę się pic babki! :)
    ale jeszcze chyba nie w tym roku ;)
    kochana ... cudnych Świąt! :********

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna babeczka....ale cóż jak one mnie nie lubią. ::(
    Wesołych, Radosnych ŚWIĄT :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.