środa, 1 kwietnia 2015

Ciasto Cielaczek


Ja wiem, że Wielkanoc to baby, serniki i mazurki, ale... moje dzieci średnio lubią takie ciasta jak babka.
Dlatego szukam na święta innych smaków, które zagoszczą obok tych tradycyjnych na moim stole.
Cielaczek to niesamowicie smaczny wypiek. Mokry, wyrazisty i niezbyt trudny.
A poza tym zamknijcie oczy i spróbujcie cichutko wyszeptać tę nazwę...
 Teraz pozostaje Wam już tylko chwycić mikser w dłoń i piec!

POTRZEBUJESZ:

ciemne ciasto:
2 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu lub powideł
3 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1/2 kg zmielonego sera (ten z wiaderka tez będzie ok)
1 cukier waniliowy
1/2 kostki palmy lub masła
3 jajka (osobno ubijamy białka)
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej

WYKONANIE:

ciemne ciasto:

1. Jaja rozcieramy z cukrem, dodajemy kakao, dżem.
3. Sypkie produkty mieszamy razem.
4. Naprzemiennie dodajemy produkty sypkie i mleko do masy jajecznej. Miksujemy. Na końcu dolewamy powoli olej.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę.

masa serowa:
Rozkręcamy żółtka i powoli dodajemy do nich resztę produktów.
Na koniec łyżką mieszamy ją z ubitym białkiem.

Masę serową kładziemy na ciemnej kubkami.

Piekarnik na 200 stopni i pieczemy 40 minut






Smacznego!
Pani M!


11 komentarzy:

  1. Taka specjalna odmiana sernika. Musi być smaczny!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne łatki ma Twój cielaczek. Wygląda kusząco ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana M....śliczny ten Twój cielaczek i do tego słodki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne to ciasto :-) chyba jeszcze takiego nie miałam okazji jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne ciacho! Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam to ciacho jest pyszne :) Nasza babcia też je robi a te motylki dodają mu uroku :D

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wyglada zazdroszczę umijętności :P

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.