niedziela, 18 stycznia 2015

Sałatka z serem gorgonzola i orzechami włoskimi


Przepis na to cudo dostałam od mojej kuzynki, Uli.
Powiem Wam, że to połączenie okazuje się zaskakująco pyszne.
Gorzkawy smak sera gorgonzola i delikatna słodycz gruszki. Nie wspomnę o orzechach..
Jeśli macie zamiar przyjmować gości i zaskoczyć ich nowym smakiem, polecam.

SKŁADNIKI:

1 opakowanie roszponki (125 g)
200 g sera gorgonzola (najlepiej picante)
1 duża lub 2 mniejsze gruszki
100 g orzechów włoskich
sos vinegrae (1 łyżka soku cytryny, 4 łyżki oleju, sól morska, pieprz mielony, 1 łyżeczka musztardy)


WYKONANIE:
Sałatę myjemy dokładnie. Gruszkę i ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy sosem na ok 10 minut przed podaniem.








Smacznego!
Pani M.

14 komentarzy:

  1. Zdrowa i pyszna. Bardzo ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja lubię takie sałatki, są pyszne i nie wymagają użycia wielu składników :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za gorgonzolą nie przepadam, ale pozostałe składniki uwielbiam i jestem pewna, że całość się super komponuje :) Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy gdyby zastąpiłoby się gorgonzolę innym serem, smak byłby tak dobry.. :(

      Usuń
  4. Bardzo lubię wszystko z orzechami, jednak zdecydowanie bardziej smakują mi te prażone na suchej patelni,

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością bym spróbowała, lekko i zdrowo a ser gorgonzola uwielbiam, zresztą jak każdy inny ser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę do Ciebie wpaść na takie dobroci :) buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  7. O, coś dla mnie!
    Moje smaki❤

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.