wtorek, 6 stycznia 2015

Roladki schabowe ze śliwką






Odwiedzili nas rodzice i postanowiłam zaskoczyć ich nowym, innym smakiem.
Wyszło pysznie i ciekawie, słodko-słono.
Polecam na pyszny obiad z dodatkiem czosnkowej sałaty i wody z cytryną :)

SKŁADNIKI:

Podaję porcję dla 4 osób, ale musicie ilości dopasować do siebie :)
6 kotletów schabowych
śliwki suszone
sól
pieprz
2 jajka
łyżka śmietany (można zastąpić jogurtem)
oliwa/olej
bułka tarta



WYKONANIE:

1. Kotlety rozbijamy bardzo cienko.
2. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
3. Przy jednej z krawędzi kładziemy 3-4 śliwki (w zależności od szerokości mięsa) i zwijamy w roladkę.
Jeśli mięso nie trzyma się zbyt dobrze, można "pomóc" mu, używając wykałaczek.
4. W miseczce roztrzepujemy jaja i łyżkę smietany, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Do tej mieszanki wkładamy roladki.
Odstwaiamy na ok 30 minut.
5. Roladki obtaczamy w bułce tartej i smażymy.










Smacznego!
Pani M.



6 komentarzy:

  1. Pyszne. Uwielbiam dodatek owocowy w mięsie :-) pozdrawiam wieczorkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię czasem takie przełamane smaki chociaż nie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tak zrobione mięsko, pyszne roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm moje ukochane połączenie.....mięsko i owoce. :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne, śliwka to idealny dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  6. SWIETNY DOBOR SMAKOW LUBIE MIESA Z OWOCEM TO DOBRA POTRAWA NA KAZDA OKAZJE.

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.