poniedziałek, 12 stycznia 2015

Placki ziemniaczane



O plackach ziemniaczanych przypomniało mi się w listopadzie po 8 latach przerwy.
Tak. 8 lat ich nie jadłam.
Ale nadrobiłam straty :)
Polecam i Wam!
Ten przepis jest oczywiście podebrany z kuchni mamy i babci.

SKŁADNIKI:

1,5 KG ziemniaków startych na grubych oczkach
1 jajo
6 łyżek mąki pszennej
sól

opcjonalnie:
cukier
śmietana 


WYKONANIE:

1. Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy wodę.
2. Dodajemy jajo, mąkę i sól do smaku. Mieszamy.
3. Na rozgrzany olej wykładamy masę ziemniaczaną w kształcie płaskich placuszków. Obsmażamy z obu stron do zarumienienia.

Podajemy z cukrem i śmietaną.









4 komentarze:

  1. O, bardzo zachęcająco wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mrau, moje ukochane. Nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię placki ziemniaczane. :)
    Każdy ma inny przepis i każdy swój celebruje. Ja np nie dodaję w ogóle mąki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki ziemniaczane i zawsze kilka razy do roku wracam do nich z przyjemnością. Aż nie mogę sobie wyobrazić ośmioletniej przerwy w ich jedzeniu :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.