środa, 21 stycznia 2015

Łosoś z pieca w ziołach prowansalskich

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba. Smakuje niemal każdemu. 
My dość często jemy ją na ciepło, z piekarnika.
Przygotowuje się ją szybko i bardzo prosto.
SKŁADNIKI:
dowolna ilość łososia
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
zioła prowansalskie
masło

WYKONANIE:
1. Rybę oczyszczamy z łusek i myjemy. Osuszamy.
2. Marynujemy ją w soku z cytryny i przyprawach przez przynajmniej godzinę.
3. Rozgrzewamy masło i podsmażamy skórkę ryby przez ok minutę. Jeśli macie ochotę (ja tak robię) podsmażamy również grugą stronę łososia.
4. Tak przygotowaną rybę pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Podajemy z surówką i pieczywem bądź ryżem.









Smacznego!
Pani M.


20 komentarzy:

  1. Pyszna rybka, świetnie podana, jak z najlepszej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezmiernie apetycznie. Przy najbliższej okazji wypróbuję.
    Uwielbiam prawie wszystkie ryby ...prócz łososia. Jednak pieczony w piecu nie jest jeszcze taki zły i może nadawać się do zjedzenia. Póki co, przyrządziłam dwa razy, z cytryną. Z ziołami prowansalskimi jeszcze nie jadłam. Kto wie, może mi zasmakuje:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna prezentacja dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna sztuka rybki, taką mogę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona ryba, mogłabym ją jeść co drugi dzień. Pyszna i delikatna w smaku, to jest po prostu najlepsze :-) bardzo fajny pomysł na dodanie ziół prowansalskich :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się z TobaMarzenko!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Łosoś to moja ulubiona ryba. A widzę, że Ty przygotowałaś ja naprawdę pysznie. Chętnie zjadłabym tak podanego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Jeśli mieszkasz w Poznaniu to zapraszam serdecznie!!!!

      Usuń
  9. To prawda bardzo smaczna, nie znam osób które jej nie lubią, można ją przygotować bardzo szybko, na wiele sposób i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam łososia w każdej postaci :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. UWIELBIAM RYBY ;LOSOS BYL MI MALO ZNANY DO MOMENTU KIEDY ZASERWOWALA MI MOJA CORKA NIEBO W GEBIE . PRZEPIEKNIE PODANY I NAPEWNO TAK SAMO SMACZNY BRAWO.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam łososia w każdej postaci! :) Ten wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, naprawdę dobrze się sprawdza

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.