czwartek, 15 stycznia 2015

Bagietki zapiekane z farszem


Ciepła kolacja?
Nic prostszego! Tym bardziej, ze składniki tego przepisu można modyfikować do woli.
Tylko od Was zależy czy zostaniecie przy "moim" smaku czy stworzycie własny.

SKŁADNIKI:

3 małe bagietki (wybierajcie jak najbardziej zaokrąglone)
15 dkg szynki lub boczku (wersja z boczkiem jest dużo smaczniejsza)
1 średnia cebula
4 suszone pomidory
5 jajek 
5 łyżek śmietanki 30%
20 dkg ostrego sera żółtego (ementaler), startego na małych oczkach
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
świeża pietruszka (opcjonalnie)
olej (ok 1 łyżka)

WYKONANIE:

1. Bagietki rozcinamy i delikatnie wyciągamy z nich środki (można je potem podsuszyć i zużyć na przykład do kotletów mielonych).
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy do niej pokrojoną w kosteczkę wędlinę /boczek. 
3. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do lekko podsmażonej już wędliny.
4. Pomidory kroimy w kostkę i łączymy z szynką i cebulą.
5. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Następnie do tej mieszanki dokładamy starty ser (zostawiamy trochę na posypanie bagietek) i podsmażone dodatki. 
6. Wydrążone połówki bagietek układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie, przy pomocy łyżki wypełniamy pieczywo masą jajeczną. Na koniec posypujemy resztką sera.

Piec nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bagietki przez 20 minut.
Całośc podajemy z ulubionym ketchupem lub sosem czosnkowym.






Smacznego! 
Pani M.


9 komentarzy:

  1. Oj głodna się zrobiłam patrząc na Twoje pyszne zapiekanki :-) dawno ich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te Twoje bagietki, wyglądają jakby świeżo wyszły z pieca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe, ale bym zjadła teraz taką bagietkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zgłodniałam oglądając Twoje pyszne zdjęcia! :))

    p.s. z powodów technicznych nie mogę dodać tego bloga do mojej czytelni, mam nadzieję, że wreszcie się uda.

    OdpowiedzUsuń
  5. o jacie! cudo! muszę zrobić ... uwielbiam boczek, a w takim zestawieniu musi być rewelacyjny... już mi ślinka cieknie! :***

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanki full-wypas ;). Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.