sobota, 10 stycznia 2015

Ciasto z mascarpone i porzeczkami


Przepis na to przepyszne ciacho znalazłam TUTAJ.
Nie zawsze lubię wykorzystywać przepisy z internetu, ponieważ czasami autorzy robią fajne zdjęcia a smak takich dań pozostawia wiele do życzenia. Zdarzyło Wam się to kiedyś? Mi kilka razy...
To ciasto jest FANTASTYCZNE w smaku. 
Co prawda ja trochę przekombinowałam, bo zamiast upiec je w średniej blaszce prostokątnej, postanowiłam użyć tortownicy... I tak oto spód-biszkopt musiałam przekroić na połowę bo całe ciasto nie zmieściłoby się w blaszce. Dlatego użyjcie raczej takiej blachy, jaką sugeruje autorka, czyli  24x32.

Wprowadziłam też małą innowację, dodając do masy śmietanowej cukier waniliowy i to był strzał w dziesiątkę! Konfiturę zastąpiłam dobrej jakości dżemem z czarnej porzeczki.

W przyszłości zamierzam również zamienić śmietanę 30% na 36% bo moja masa (co widać na zdjęciach) trochę się rozjeżdżała.

Ciasto wymaga cierpliwości ponieważ między kolejnymi etapami trochę się czeka. Ale smak jest naprawdę obłędny i warto spróbować.

SKŁADNIKI:

biszkopt:

5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
3/4 szkl mąki tortowej
3/4 szkl drobnego cukru
1/3 szkl kakao
50 g startej czekolady (najlepiej gorzkiej)

beza:

4 białka
200g drobnego cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao

krem:

500 g kremówki (najlepiej 36%)
2 serki mascarpone (każdy po 250 g)
2 łyżki cukru pudru
2 cukry waniliowe (lub własny cukier waniliowy ok 30g)

500g konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki)
W oryginalnym przepisie biszkopt zmoczono ponczem z dodatkiem alkoholu, jeśli chcecie po peostu skropcie go mieszanką: sok z konfitury, trochę wody i soku z cytryny)

WYKONANIE:
Biszkopt: białka ubijamy aż masa będzie sprężysta i powoli dodajemy cukier. Gdy uzyskamy błyszczącą i jednolitą konsystencję powoli, po jednym wbijamy żółtka.
Mąkę i kakao przesiewamy a następnie delikatnie dodajemy do białek, razem ze startą czekoladą.
Gotową masę przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy 35-40 min w temperaturze: 160 stopni. Biszkopt studzimy.

Beza: Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Porządnie ubić i dodać resztę składników.
Masę wylewamy do tej samej formy w której piekł się biszkopt.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika-160 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni  i pieczemy 30 minut. Bezę studzimy.

Masa: ubijamy serek ze śmietaną i cukrami ( śmietana i ser musza być mocno schłodzone). Ubijamy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

W formie układamy kolejno:

biszkopt
smarujemy go konfiturą/dżemem
masa z serka i śmietany
beza

Uwierzcie mi, że smak jest wyjątkowy. lekko słodki, przełamany kwaskowością porzeczek.. Niebo!

P.S. Przepraszam za zdjęcia.. Zanimsię zorientowałam ciasto zostało pokrojone i udało mi się uchwycić tylko mój, lekko rozpływający się kawałek...




11 komentarzy:

  1. Mmmm bardzo samkowite to ciasteczko! Uwielbiam masy z mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciasto!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, 36 procentowa jest lepsza. Ja dodatkowo stosuję zagęstnik (śmietan- fix). Oprócz cukru waniliowego wprowadziłam sól (około pół łyżeczki na litr śmietanki), czyli w Twoim przypadku taka spora szczypta.
    Dzięki soli (żadna) potrawa nie jest mdła. Zaś taka ilość nie podpada pod paragraf o zabójczości zdrowotnej:).

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i ciasto przypadło Ci do gustu. Jeśli chodzi o masę to muszę przyznać, że nigdy minie wyszła rzadka jeśli proporcje śmietanki i mascarpone są pół na pół, a zawsze używam trzydziestki. No ale mam swoją sprawdzoną i nigdy nie używam innej. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAk myśle ze to kwestia śmietanki. Użyłam takiej z Biedronki, po raz pierwszy... Wszystkie Twoje ciacha sA pyszne!!!

      Usuń
  5. uwielbiam takie smaki i spróbuję tego ciasta jak tylko wrócę z sanatorium... już nie mogę się doczekać ... czemu ja tego wcześniej nie widziałam???? nie pojmuję....
    :********

    OdpowiedzUsuń
  6. Emko Kochana! Gwarantuję mega zachwyt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. PRZEPYSZNE SPRAWDZONE A TY UMIESZ JESZCZE TAK WYKWINTNIE PODAC ZACHWYCAJACO.

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.