Łosoś to bardzo wdzięczna ryba. Smakuje niemal każdemu.
My dość często jemy ją na ciepło, z piekarnika.
Przygotowuje się ją szybko i bardzo prosto.
SKŁADNIKI:
dowolna ilość łososia
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
zioła prowansalskie
masło
WYKONANIE:
1. Rybę oczyszczamy z łusek i myjemy. Osuszamy.
2. Marynujemy ją w soku z cytryny i przyprawach przez przynajmniej godzinę.
3. Rozgrzewamy masło i podsmażamy skórkę ryby przez ok minutę. Jeśli macie ochotę (ja tak robię) podsmażamy również grugą stronę łososia.
4. Tak przygotowaną rybę pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Podajemy z surówką i pieczywem bądź ryżem.
Smacznego!
Pani M.
Pyszna rybka, świetnie podana, jak z najlepszej restauracji!
OdpowiedzUsuńDziekuje!!
UsuńWygląda niezmiernie apetycznie. Przy najbliższej okazji wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam prawie wszystkie ryby ...prócz łososia. Jednak pieczony w piecu nie jest jeszcze taki zły i może nadawać się do zjedzenia. Póki co, przyrządziłam dwa razy, z cytryną. Z ziołami prowansalskimi jeszcze nie jadłam. Kto wie, może mi zasmakuje:).
pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna prezentacja dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje!!!!
UsuńPiękna sztuka rybki, taką mogę jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona ryba, mogłabym ją jeść co drugi dzień. Pyszna i delikatna w smaku, to jest po prostu najlepsze :-) bardzo fajny pomysł na dodanie ziół prowansalskich :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z TobaMarzenko!!!
OdpowiedzUsuńŁosoś to moja ulubiona ryba. A widzę, że Ty przygotowałaś ja naprawdę pysznie. Chętnie zjadłabym tak podanego łososia :)
OdpowiedzUsuńMożna zamówić na wynos?:)
OdpowiedzUsuńJeśli mieszkasz w Poznaniu to zapraszam serdecznie!!!!
UsuńTo prawda bardzo smaczna, nie znam osób które jej nie lubią, można ją przygotować bardzo szybko, na wiele sposób i zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia w każdej postaci :)!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM RYBY ;LOSOS BYL MI MALO ZNANY DO MOMENTU KIEDY ZASERWOWALA MI MOJA CORKA NIEBO W GEBIE . PRZEPIEKNIE PODANY I NAPEWNO TAK SAMO SMACZNY BRAWO.
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia w każdej postaci! :) Ten wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, naprawdę dobrze się sprawdza
OdpowiedzUsuńkocham każdy przepis z łososiem !
OdpowiedzUsuńsadsadsa
OdpowiedzUsuń