Wiem, że każdy przygotowuje je inaczej.
U nas zawsze przygotowywało sie je z papryki pachnącej słońcem oraz dobrej jakościowo kiełbasy.
Dziś z tą papryką bywa różnie... Nie macie czasem wrażenia, że bywa..hmmm... sztywna i łykowata?
Póki co mieszkam na osiedlu, które ma zaszczyt sąsiadować z małym ryneczkiem. Można tu znaleźć wyjątkowe, prawdziwie ekologiczne owoce i warzywa.
Ale miało być leczo. Tak dla odmiany po świątecznych doskonałościach..
SKŁADNIKI:
5 dużych papryk
2 cebule
40 dkg dobrej jakościowo kiełbasy
słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu
sól
pieprz
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
1 łyżka majeranku (opcjonalnie)
olej
WYKONANIE:
1.Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda, pestki i oczywiście "ogonek". kroimy ją na paseczki.
2. Cebulę kroimy w piórka i podsmaźamy na rozgrzanym oleju.
3. Gdy cebula odrobinę się zeszkli dokładamy na patelnię paprykę. Solimy ją. Najlepiej jest przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu dusić warzywa aż do pożądanej miękkości papryki (każdy woli inną miękkość).
4. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kosteczkę.
5. Gotową paprykę przekładamy do garnka i dodajemy przyprawy do smaku.
6. Kiełbasę smażymy i gdy jest już przyrumieniona dodajemy do niej cały koncentrat. Jeszcze chwilę podsmażamy wszystko razem, dopóki koncentrat nie "oblepi" kiełbasy. Po tym czasie łączymy ją z papryką w garnku.
7. Dodajemy ketchup i mieszamy. Można dodać cukier jeśli danie jest zbyt kwaśne, ale czasem nie trzeba, szczególnie gdy papryka jest bardzo słodka i soczysta.
Ile papryki, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBabe czko, papryki jest sporo, to prawda;) ale smak niezapomniany, letni ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-) oj dawno nie robiłam. Pysznie to zrobiłaś. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńOoo, jak ja lubię leczo mmm :) Robię je trochę inaczej, więc chętnie wypróbuję też ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMocno paprykowe,pyszne:)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny talerz, podoba mi się.