wtorek, 13 stycznia 2015

Schab w beszamelu wg Pascala



Rok temu dostałam książkę Pascal kontra Okrasa za naklejki w pewnej sieciówce :)
Nie po drodze mi z nią było... A z do teraz.
Postanowiłam przyrządzić jedno zdań Pascala. Kotleciki schabowe pod pierzynką z beszamelu, sera i pieczarek.
Wyszło bardzo smacznie!

SKŁADNIKI:

6 rozbitych kotletów ze schabu
2  łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szk mleka
sól
pieprz
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
10 pieczarek pokrojonych w plasterki
80 g startego sera żółtrgo (np. Ementaler)
2 łyżki sera grana padano
olej


WKONANIE:

1. Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy.
W kolejnym garnku roztapiamy  masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa).  Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką i mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą ,pieprzem i gałką. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser, mieszamy. 

2. Mięso: Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron.
Podsmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię (olej pozostaje po schabie) wrzucamy plastry pieczarek. Podsmażamy je z solą i pieprzem a następnie dorzucamy do beszamelu.

3. Sos rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy startm serem grana padano i wstawiamy do pieca.
Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, aż do zarumienienia sera (ok 8 minut).
Gotowe danie można posypać świeżą pietruszką.







Smacznego!
Pani M.


7 komentarzy:

  1. No powiem Ci, że pysznie wygląda :-) świetny przepis warty wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wybornie i pewnie jest pyszny. Muszę taki schab przygotować, bo bardzo jestem ciekawa tego smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam tą książkę i powiem Ci szczerze, że jest to jedyny przepis jaki wypróbowałam :) skusił mnie apetycznym wyglądem potrawy, mój mąż jest tradycjonalistą i z reguły woli schab w panierce :) czyli tradycyjny kotlet schabowy bez żadnych udziwnień, udało mi się go przekonać aby zrobić w ten sposób, wyszło naprawdę pysznie! A dzieciaki sosik wylizywały chlebem... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także jestem posiadaczką tej książki i zastanawia mnie to, jak taki fajny przepis umknął mojej uwadze przy przeglądaniu? Chyba zajrzę do niej jeszcze raz.
    Osobiście z tej książki przygotowałam:

    http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2014/04/kurczak-z-antyli.html

    I jeśli chodzi o przepisy Pascala, to polecam jeszcze:

    http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2012/12/kurczak-po-baskijsku.html

    tylko nie zrażaj się nieciekawym zdjęciem :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.