To szybkie ciasto jabłkowe jest naprawdę smaczne.
Te przepis przechowywałam chyba ze trzy lata a znalazłam go tutaj.
Podane proporcje wystarczają na małą tortownicę.
POTRZEBUJESZ:
160 g masła
100 g cukru pudru
2 pełne łyżki kakao
70 g drobno zmielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
250 g mąki
4 jabłka
2 jaja
WYKONANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka.
2. Mieszamy wszystkie suche składniki razem, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną zamrażamy a drugą wykładamy tortownicę.
3. Jabłka kroimy w kostę, prażymy z cynamonem i 3 łyżkami cukru.
4.Teraz pieczemy ciasto przez 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie nakładamy na ciasto jabłka, a na nie ucieramy zamrożoną resztę ciasta.
Pieczemy jeszcze 25 min w 180 stopniach.
Smacznego!
Pani M.
wow.... a wiesz że jeszcze w życiu nie jadłam czekoladowej szarlotki? Naprawdę!
OdpowiedzUsuńspróbuję na bank :)
:***
Jest bardzo prosta. Smakuje trochę jak murzynek z jabłkiem :) taki mokry murzynek ;) Jakkolwiek to brzmi ;)
Usuńbardzo apetycznie wygląd; pozdrawiam;
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ciekawie prezentuje się Twoja szarlotka. Pewnie smakuje niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłam na pomysł, by zrobić czekoladową szarlotkę ;) Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szarlotkę :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńAż dziwne, że takiej jeszcze nie jadłyśmy :D Przy najbliższej okazji dodamy do ciasta kakao! :D
OdpowiedzUsuńW TAKIEJ WERSJI NIE JADLAM MNIAM.
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń