środa, 18 marca 2015

Szarlotka czekoladowa


To szybkie ciasto jabłkowe jest naprawdę smaczne.
Te przepis przechowywałam chyba ze trzy lata a znalazłam go tutaj.
Podane proporcje wystarczają na małą tortownicę.


POTRZEBUJESZ:

160 g masła
100 g cukru pudru
2 pełne łyżki kakao
70 g drobno zmielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
250 g mąki
4 jabłka
2 jaja

WYKONANIE:

1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka.
2. Mieszamy wszystkie suche składniki razem, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną zamrażamy a drugą wykładamy tortownicę.
3. Jabłka kroimy w kostę, prażymy z cynamonem i 3 łyżkami cukru.
4.Teraz pieczemy ciasto przez 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie nakładamy na ciasto jabłka, a na nie ucieramy zamrożoną resztę ciasta.

Pieczemy jeszcze 25 min w 180 stopniach.






Smacznego!
Pani M.

9 komentarzy:

  1. wow.... a wiesz że jeszcze w życiu nie jadłam czekoladowej szarlotki? Naprawdę!
    spróbuję na bank :)
    :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo prosta. Smakuje trochę jak murzynek z jabłkiem :) taki mokry murzynek ;) Jakkolwiek to brzmi ;)

      Usuń
  2. bardzo apetycznie wygląd; pozdrawiam;

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, ciekawie prezentuje się Twoja szarlotka. Pewnie smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie wpadłam na pomysł, by zrobić czekoladową szarlotkę ;) Pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na szarlotkę :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż dziwne, że takiej jeszcze nie jadłyśmy :D Przy najbliższej okazji dodamy do ciasta kakao! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W TAKIEJ WERSJI NIE JADLAM MNIAM.

    OdpowiedzUsuń

Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.