Kiedy podróżuję, uwielbiam poznawać nowe smaki.
Wstyd się przyznać, ale guacamole jadłam po raz pierwszy dwa lata temu.
Zdarzyło się to podczas pobytu w Barcelonie.
Zestaw tego sosu z avocado w towarzystwie ciepłych nachosów polanych roztopionym serem, stał się moim hitem..
Właśnie dlatego postanowiłam sama przygotować taką przekąskę.
I Wam również polecam na te zimowe wieczory.
Koniecznie z mojito w komplecie ;)
Składniki:
Paczka nachos
Starty ser żółty ( ok 1o dkg, chyba że lubicie więcej)
Sos:
1 spore, dojrzałe avocado ( musi być miękkie, a jeśli takiego nie znajdziecie, proponuję odłożyć w jakieś zacienione miejsce i poczekać.)
2 łyżki soku z limonki
Mała cebula
1 ząbek czosnku
Mały pomidor
Opcjonalnie 1/3małej papryczki chili lub krążek jalapeno
Sól
Pieprz
Avocado rozcinamy, wyjmujemy pestkę i wyciągamy miąższ. Dodajemy sól i pieprz, wlewamy sok z limonki. Resztę składników drobniutko kroimy i mieszamy z masą.
W międzyczasie wysypujemy nachosy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem.
Zapiekamy je w temperaturze 180 stopni do momentu roztopienia sera.
Teraz pozostaje nam tylko przygotowanie ładnych miseczek :)
Smacznego!
pani M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każdą konstruktywną uwagę, pochwałe oraz krytykę z góry dziękuję.